Luokan stereotypiat

Mikä siinä on, että luokassa on aina tietty määrä erilaisia tyyppejä? Meni sitten minne tahansa ja mille luokka-asteelle tahansa. Aina ne samat tyypit tulevat vastaan. Onko se jokin luonnonlaki? Luokkako ei ole normaali, jos sieltä ei löydy Lumikin kääpiövalikoimaa täydennettynä toisella seitsikolla arkkityyppejä? Mutta ovatko tyypit sitten aidosti sitä mitä esittävät? 

Viisas: Opettajien lemmikki ja näyttää hallitsevan kaiken vaivattomasti ja vähällä energialla.    
Väärin:  Viisas pänttää oikeasti hullun lailla eikä ehdi elää muuta elämää.  Ei auta muita, vaan panttaa tietojaan siksi, että ei tahdo muiden pääsevän helpommalla. Salakateellinen luonne.

Jörö: Inhoaa kaikkea ja kaikkia ja panee aina hanttiin joka asiassa periaatteen vuoksi.     
Oikein: Lisäksi omaa usein luotaantyöntävän ulkonäön ja vilkkaan peräsuolen toiminnan.  

Lystikäs: Laukoo vitsejä jatkuvalla syötöllä ja uskoo kaikkien nauravan aidosti sukkelille jutuilleen.  Uskoo olevansa jokaisen lemmikki ja luokan ilopilleri.
Väärin: Lystikäs on rasittava hölösuu, joka yrittää puhetulvalla peittää sen, ettei hänellä ole yhtään oikeaa ajatusta. Opettajien inhokki.

Nuhanenä: Tippa aina nenänpäässä ja silmät vuotavat vettä milloin mistäkin syystä. 
Oikein: Näitä on valitettavasti olemassa vähintäin yksi per luokka, eikä koskaan voi tietää, tarttuuko Nuhanenästä  jotain vai onko se vain allerginen elämälle.

Vilkas: Aina liikehtimässä ja elehtimässä ja hoputtamassa muita. Eroaa Lystikkäästä siinä, että ei yritä jatkuvasti naurattaa. Uskoo olevansa aktiivinen ja osallistuva tyyppi, jonka mielipiteitä kuunnellaan.
Väärin:
Yhtä rasittava kuin Lystikäs.

Unelias: Nuokkuu tunneilla ja suhtautuu hereillä ollessaan välinpitämättömästi  kaikkeen.
Oikein: Näitäkin valitettavasti piisaa joka luokkaan.

Ujo: Pelkää omaa itseäänkin. Säpsähtää jokaista kontaktia ja kovaa ääntä. Toivoo olevansa näkymätön. 
Oikein:
Yrittää pukeutua niin, ettei erottuisi seinästä. Poskien punaiset hämillisyysläikät kuitenkin paljastavat olinpaikan.

Tyhmä: Käytös vaihtelee. Joskus tietää olevansa tyhmä ja pitää matalaa profiilia, toisinaan taas  rehentelee tyhmyydellään. Välillä kuvittelee olevansa Mensan kunniajäsen. Tyhmyys kuitenkin paistaa aina läpi. Kulttuuri on kirosana eikä tosityhmä tarvitse kielitaitoa missään. Tyhmissä on kukkoja ja kanoja.
Oikein: Onneksi tyhmyys ei tartu.

Blondi: Häikäisevän kaunis ja tyhjäpäinen, usein naaras. Hallitsee vaivattomasti ulkonäöllään.in: Usein blondi vain peittää fiksuutensa, koska huomaa pääsevänsä tavoitteisiinsa helpommin näyttelemällä naiivia blondia. Salakavala otus, joka ei kaihda selkään puukottamista.                                                             

Tavis: Onko näitä? Eihän kukaan myönnä olevansa tavis!
Väärin: Suurin osa luokasta on taviksia, jotka eivät yritä päteä joka siunaaman hetki ja jotka hoitavat koulutyönsä suuremmin narisematta ja niistä numeroa tekemättä. Taivaalle kiitos taviksista. 

Outo: Outoja on myös joka luokassa, mutta yleensä he ovat niin outoja, ettei heitä voi lokeroida. Alalajeja on kuitenkin runsaasti.

Urheilija: Elämän autuus ja onni on rääkätä itseään äärirajoille ja tehdä muille tiettäväksi, että mikään ei ole ihanampaa kuin nousta korkeimmalle palkintopallille. Yleensä elämään ei mahdu muuta kuin treenit ja kisat.
Väärin: Urheilija on pakkomielteinen itsekurin harjoittaja. Yleensä sisäisesti kroonisesti onneton ja tämän tästä loukkaa itsensä ja selittelee sillä huonoa menestystään. Alalajeja mm. kuntourheilijat ja aerobikkaajat, joiden silmät pullistuvat päästä suorituspaineissa ja jotka alkavat vanhemmiten näyttää mulkosilmäisiltä mopseilta.

Macho: Ei kaipaa kommentteja. Keskari kertoo kaiken.

Luuseri: Ikävä tyyppi kaikin puolin. Mikään ei onnistu siltä. Ei edes tyhmyys.


Mikä minä sitten olen? Sekoitus tavista ja outoa varmaakin, mutta ripaus fiksua blondia voisi olla seassa (turha luulo….). Jokaisessa ihmisessä on jotain erityistä, ja ongelma onkin se, miten sen löytää ja saa esille niin, että lumoaa kaikki.

Minä olen kuin tuo äskeinen kuvaus (ylä puolella), paitsi että minussa ei ole bolndia, ja että minä en halua tähdeksi...

Laotoin tämän pätkän tänne vaikka tämä ei ole kirja arvostelu tai mikään vastaava.

Ja koska tuo on totuuden mukainen, luokasassa on yleensä joitakin noita, mutta vähän laimennettuina versioina (toivoisin niin...).

Meijän luokasta löytyy paljon taviksia, muutama lystikäs, sekä viisas. ja toki blondi monistettuna versiona... (Mutta niitähän on kaikkialla...) Niin ja yks outo (minä ;))
Kyllä se silti tuntuu luokalta, eikä kukaan ota päähän.... Ollanko me kaikki sitten todellisuudessa taviksia?